петък, 9 октомври 2020 г.

Що е конституция и има ли тя почва у нас

 

Сложен въпрос е що е конституция и още по-сложен е въпросът, има ли тя (би ли имала?) тя почва у нас.

Да оставим за по-късно обсъждането на тези сложни въпроси в техния общ характер, и да се концентрираме на актуалната дилема: да се захванем ли за работата на създаването на нова конституция, или не?

Правно-формално погледнато, ние вече сме се захванали за тази голяма задача, но вероятно всеки е наясно, че на практика няма шанс сегашният, а и твърде вероятно и следвация прост (обикновен) паламент да докара тази работа до 0 хубав или лош  - край. Т. е. сегашното „захващане“ за работа е една политическа игра със съвсем скромви тактически цели от друго естество.

И все пак, ммоментът, положението провокира – провокира съзнанието на хората с чуство за отговорност.

Защото България заслужава една по-добра съдба, една спасителна траектория за своето развитие. Политическите играчи (управляващи, неуправляващи, протестиращи, кукловоди) поставиха на масата темата за нова конституция.

Какво би станало, ако вземем сериозно това предизвикателство?

Намирам го за изключително щастливо обстоятелството, че мога да предложа един модел, създаден преди години – в резултат на десетилетия размисъл и търсения. Безспорно този модел е прекалено „идеален“ за да се приеме буквално, но не това се предлага. Колко и как пригодено към нашите условия ще може да се оползотвори, това ще се изясни в споровете, които са неизбежни и полезни.

 



* * *

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар