неделя, 27 май 2018 г.

Пътуване до Израел – 5. Ден втори: легендата за Йерусалим (Трета част)


Да влезеш в Стария град на Йерусалим значи да влезеш в Йерусалим на далечното минало. Истинска врата във времето. Пред очите ти оживяват легенди и ти ставаш съучастник в тази магия.


Легенда означава: да бъде четено. Не означава непременно, че е истина. Означава, че е поучително. Ще те накара да размисляш…
И това сега пред очите ти не е съвсем това, което е било. Самата импозантна крепостна стена е „съвсем нова“: построена е от султан Сюлейман Първи в началото на 16-и век. Общата й дължина е 4 км, средната й височина 12, а средната дебелина 2,5 метра. 7 порти и 43 кули и има. Голямата и хубава Нова порта е затворена поради някакви строителни работи, тъй че продължавам пътя си на изток и влизам през Дамасковата порта.


Ако вървим по-нататък в същата посока следват Херодовата, Лъвовата или Цветна, Златната (зазидана в 1187 година от египетския султан Саладин, според християнската легенда Иисус тук влиза в Йерусалим), Сметната (за изнасяне на тор), Сионската или Давидова и Яфовата порта.
Зад портата малко празно пространство, колкото да си избереш уличка, а те са доста и на пръв поглед виждаш, че са все еднакви: тесни и пълни с безброй магазинчета. Тръгвам по една от тях и с пълни гърди дишам атмосферата на вечния базар. Какво са за него две или три хилядолетия? Какво са сто войни? Какво са за него десет нови религии? Какво е за него интернет?
На следващата пресечка вече виждам стрелки: Виа Долороза, Храм Божи гроб (странна идея), Западна стена… Скоро откривам Виа Долороза, Пътя на мъчението, по която според християнската легенда е минал Иисус с кръста си. 


Уличка, досущ като всички други в тази част на Стария град: тясна и пълна с магазинчета. И пълна с туристи и поклонници  Тук обаче има отсечки, където се намират по-сериозни сгради, най-често църкви, посветени на събития на трагичното шествие и седалища на разни религиозни организации. На много места паметни плочи.


Дълго се вие уличката, докато накрая завием към най-свещения храм на всички християни. Недобре запознатия с историята на мястото турист трудно може да си представи, че по дреме на събитията, за които мислим, това е било пусто място, извън града, самият – малък – хълм Голгота. Самата Голгота е покрита в едно от крилете на църквата, което сега не е отворено за посещение. В средата на църквата има голям плосък камък, колкото легло, излъскан о ръцете на милиард поклонници. Според легендата на скалата под този, по-късно поставен камък е скалата, на която са положили тялото на умрелия на кръста Иисус и са го балсамирали по тогавашните обичаи, преди да бъде погребан, т. е., пак по тогавашните обичаи, поставен в една дупка в склона на хълма, закрита с по-голям камък. Тази дупка, т- е- същинския гроб на Иисус е в един голям параклис в средата на вътрешния внушителен кораб на храма.
При влизането в храма изпитах желание и аз да си поставя ръката на камъка, където е лежал (по-точно под него) Иисус – исках да усетя връзка не с Иисус, а с тези милиард хора, които вярата им ги е довела тук, неизвестни братя и сестри от миналите две хилядолетия.


Моята вяра е друга, не като тяхната. Аз вярвам в човека. И точно за това исках в този изключителен момент да усетя връзка с един милиард човеци.
Не беше лесно да се докосна да кърваво червения лъщящ камък, защото много имаха подобно желание, и който се добираше до камъка, се унасяше в дълга молитва. До мен една жена носеше малко кърмаче, може би на 2-3 месеца. Постави го на средата на плочата и се кланя и целува камъка.
Всички, които се докосваха до плочата, стояха на колене. Аз си подвих едното коляно, поставих дясната си ръка на плочата и вглъбено внимавах да уловя силата на обвързването на човешкия дух.
Изпитах едно изключително чувство, бих казал, истинско освещение: рационалната ми вяра беше уважена и потвърдена.
Още доста време поседях в една от нишите на огромния храм, потънал в мислите си за всички тези 20 милиарда хора, които са живели на Земята със съдбата, със задачите на човек.


Не направих опит да посетя самия гроб. Знаем, празен е. А и чакаше за посещение опашка от хора, която обикаляше целия параклис и не напредваше, явно и по някаква техническа причина. Някакви духовници в черни раса с загрижени образи тихо дискутираха пред входа на параклиса.
Излязох от храма. В двора му отново ме обля лятното слънце на Йерусалим.

Снимки от интернет
* * *

Няма коментари:

Публикуване на коментар