сряда, 2 май 2018 г.

Георг Гродек и То

Георг Гродек е роден на 13 октомври 1866 година в Бад Кьозен, Германия. След приключване на гимназиалното си образование, той заминава за Берлин, където следва медицина. Около 1913 г. Гродек, който работи като лекуващ лекар в Баден-Баден, се запознава с трудовете на Фройд. Още през 1917 г. публикува малка книжка със заглавие „Психическа обусловеност и психоаналитично лечение на органични страдания“.


Гродек постига големи успехи като лекар в санаториума Мариенхьое. На своите – най-често хронично болни – пациенти той предлага комбинация от масаж, физиотерапия и психоанализа, на която те (често вече изоставени от други лекари) реагират изключително добре.
Към края на 1920 г. Гродек обявява, че започва работа върху творба, която трябва разбираемо и спокойно да изложи неговите възгледи. Стилът ѝ е изпълнен с „мистика и фантазия“, Фройд обаче го окуражава и скоро във Виена излиза „Писма за То“ на Гродек. През 1923 е издадена една нова „Книга за То“, а скоро излиза и фройдовият трактат „Аз и То“, в който се признава заимстването на заглавието от Гродек, но също се изразява мнението, че в известен смисъл  Ницше е бащата на тази идея.


Годек умира на 11 юни 1934 година в Кнонау, Швейцария.


* * *

Няма коментари:

Публикуване на коментар