вторник, 1 май 2018 г.

Труд - празник и революция

Отново е 1 май! Един от най-красивите и най-важните празници на годината.
Имаме право и причина да го празнуваме, независимо, че ежедневието в много отношения подсказва обратното. Да не се оставяме да ни заблуждават! Въпреки всички сериозни, често срамни и скандални, проблеми, човечеството работи. Животът ни неизменно се основава на знание, труд и творение. Знаещото, трудещото се и творящото човечество има достатъчно компетенция и капацитет за да реши всякакъв проблем.
Знаещото, трудещото се и творящото човечество разполага с почти всичко за да се захване с наближаващата най-голяма революция в историята. А това е съюзът на труда и на капитала.
През изминалите векове мнозина се опитаха да разкрият тайната на упорито отстояващата, дори драматично задълбочаваща се обществена несправедливост. Скоро стана доминиращ възгледът, че  капиталистът, наемайки живия му труд, излъгвал, иначе казано експлоатирал работника, именно чрез това, че си присвоява („отчуждава“)  изработената единствено от труда на работника печалба. И така беше вдигнат лозунга „Да отчуждим отчуждителите!“
Опитите в този дух, много от които са все още в ход, ни карат да сме предпазливи. Бюрократите, заместващи „отчуждителите“, не са гаранция срещу стари и нови несправедливости и, не са гаранция  за триумфа на разума.
Трябва да се види, че трудът и капиталът не могат да действат един без друг, но пък от това следва, че плодовете на съвместната дейност също трябва да бъдат поделени. Трудът не е „отметнат“ с изплащането на трудовата заплата.
Работникът трябва да получи пропорционалния си дял от общия резултат от съвместното действие, т.е. от печалбата. И това е ключът към едно справедливо общество.
Това трябва да бъде първата задача на новата революция. Мирно, , с аргументи, в рамките на закона.
Този принцип е ясен, разбираем, морален, с много важни и положителни последици.
В същото време е ясно, че този принцип може да бъде ефикасен само ако се прилага глобално, тъй като капиталът може лесно да се пренесе в страни, където той не се спазва.
Ето защо трябва да кажем: Хора от всички страни, обединявайте се!
Да живее трудът!
Да живееш 1 май!


Движение Светът в промяна


* * *


Няма коментари:

Публикуване на коментар