вторник, 28 януари 2020 г.

Не яжте сурови змии – Разговор в Новата градина


Капитан – Учените още спорят от какво произлиза този нов вирус: дали от змия или от прилеп, или змия, която е изяла прилеп. Но съветвам ми, независимо кога и как ще се реши въпросът, вие не яжте нито сурови, нито змии аланглез!
Професорка – Това е ужасна вест, откровено казано, никак не ви е до шеги.
Докторка – За съжаление, тона не е чиста проба шега. Китйците и до ден днешен обичат да ядат неща, от които на нас лошо ни става, като котки и кучета, за паяци и змии да не говорим. И не рядко ги ядат, ако не сурови, наистина аламинут или аланглез, както казва виделия свят наш смел капитан.
Майсторът – Сурови, полусурови, сушени на слънце или пушени храни има при всички народи. Няма защо да ги сочим с пръст китайците. Китайската кухня е чудесна. Сигурно сте чували да казват, че най-голямото благоденствие е да живееш в европейска къща, да имаш японска жена и китайски готвач…
Капитанът – Съгласен съм. Аз наистина си позволих една малко неуместна шега, но не исках да засегна с това никой. По-скоро тревогата работи в мен. Защото опасността изглежда невероятна. И откровено казано, малко недоумявам: защо ни залъгват сега с приказки за змии и прилепи, когато те от хилядолетия са в хранителните вериги. Защо никой не задава въпроса: а няма ли в това роля някоя лаборатория?
Майсторът – Вече очаквах да се явиш с някаква нова конспиративна теория. Как мислиш, ако има такава вероятност, противната страна защо мълчи? Би ли мълчала?
Капитанът – Мъдри Майсторе! Виждал ли си случай „противната“ страна да лайне в подобен случай? А вече колко такива опорочени експеримента са необорим факт?
Професорка – Технически не е изключено този нов вирус да е излязъл от някоя лаборатория, но това при съвременното ниво на науката и съвременното състояние на международно сътрудничество, включително на международен контрол, според мен на практика изключва вероятността това да е било провал на някакъв експеримент или пък нарочна диверсия.
Докторка – И аз се съмнявам това да е конспирация, но никак не се съмнявам, че ще плъзват всякакви такива теории и всички възможни и невъзможни лагери ще бъдат заподозрени. Което мен най-много ме вълнува: какво ни очаква в близките месеци?
Професорка – Всичко зависи от развоя на следващите дни. Ако епидемията продължава да се ускорява, може да очакваме апокалиптични ситуации: срухване на здравеопазването и срухване на световната икономика.
Майсторът – Очите на страха са големи. Безспорно пред такава опасност сме, каквато рядко сме срещали, но не сме без опит. Вярно е, че светът много се промени. Хората свикнаха на един живот със сравнително голяма сигурност и с доста удобсва. Виж например, какво обичайно нещо е да решиш и веднага да тръгнеш с един самолет за другия край на света. А сега изведнъж нещата рязко се променят. Това може да се окаже невероятен шок за хората. Но най-вече от павиката трябва да се пазим и от безумието, което може да последва при такава паника. Трябва да вярваме в силите си. Ще се справим. Лесно или трудно, но ще се справим.


* * *


Няма коментари:

Публикуване на коментар