четвъртък, 2 януари 2020 г.

2020 г. - предизвикателствата


Новата година пристигна. Е, хайде на работа!
Всеки сам ще си решава, кое е най-важно за него в живота му. Но нека помислим и заедно, каква е общата ни задача в нашия общ живот сега и тук на тази Земя! Междувременно да нямаме съмнение, че колкото и много индивидуалисти да има между нас, общ живот, общи задачи, обща отговорност съществува.
На думи това много не се оспорва, напротив: за това се издумват много, понякога може би прекалено много думи. Проблем винаги с на действието има, вероятно поради липсата на разумна програма. Защото ако имаше разумна програма за действие, много хора щяха да работят, без да чакат другите.
Да, това са шумни думи, които често смущават разума! Сигурно е излишно да напомняме за милионите, които самоотвержено скандират по цял свят: „Климатична криза! Да направим срещу нея!"
Добре! Чудесно! Но какво да направим?
Преди да мобилизираме целия наш интелектуален и действен капацитет, нека се опитаме да обмислим разумно всичките най-големи предизвикателства, които ще бъдат на дневен ред през 2020 г.!
Ето списъкът, както аз го виждам.
Опасността от война
Отравяне на околната среда (въздух, вода, почва, хранителна верига)
Пандемична заплаха
Увеличаване на социалните неравенства
Опасност от тъмнина
Опасността от ИИ
Опасността от престъпността
Опасностите на промяната на климата
Този списък, както обикновено всички подобни списъци, може да породи безкрайни спорове: защо тези опасности, защо не и други, защо в този ред и т.н. Без да пречим на смислените дебати, без да се придържаме към горния ред, нашата целта и намерението ни е да очертаем конкретна програма за действие възможно най-бързо, разчитайки на всички хора, които искат да действат.
Не някога.
Сега!


* * *


Няма коментари:

Публикуване на коментар